Myths vs Facts: What New York Times, Huffington Post and other media outlets aren't saying about common-sense privacy law

Raleigh, N.C.

1. Does the new bill limit or prohibit private sector companies from adopting their own nondiscrimination policies or practices?

  • Answer: No. Businesses are not limited by this bill. Private individuals, companies and universities can adopt new or keep existing nondiscrimination policies.

2. Does this bill take away existing protections for individuals in North Carolina?

  • Answer: No. In fact, for the first time in state history, this law establishes a statewide anti-discrimination policy in North Carolina which is tougher than the federal government’s. This also means that the law in North Carolina is not different when you go city to city. 

3. Can businesses and private facilities still offer reasonable accommodations for transgender people, like single occupancy bathrooms for instance?

  • Answer: Yes. This bill allows and does nothing to prevent businesses, and public or private facilities from providing single-use bathrooms. 

4. Can private businesses, if they choose, continue to allow transgender individuals to use the bathroom, locker room or other facilities of the gender they identify with, or provide other accommodations? 

  • Answer: Yes. That is the prerogative of private businesses under this new law. For instance, if a privately-owned sporting facility wants to allow attendees of sporting events to use the restroom of their choice, or install unisex bathrooms, they can. The law neither requires nor prohibits them from doing so.

5. Does this law prohibit towns, cities or counties in North Carolina from setting their own nondiscrimination policies in employment that go beyond state law?

  • Answer: No. Town, cities and counties in North Carolina are still allowed to set stricter non-discrimination policies for their own employees if they choose.

6. Does this bill mean transgender people will always have to use the restroom of the sex of their birth, even if they have undergone a sex change? 

  • Answer: No. This law simply says people must use the bathroom of the sex listed on their birth certificate. Anyone who has undergone a sex change can change their sex on their birth certificate.

7. I’m worried about how this new law affects transgender children or students in North Carolina. Does this bill allow bullying against transgender children in schools?

  • Answer: Absolutely not. North Carolina law specifically prohibits bullying and harassing behavior against children on the basis of sexual identity. 

8. Does this bill affect people with disabilities?

  • Answer: No. Statewide law also bans discrimination based on disability.

9. Why did North Carolina pass this law in the first place?

  • Answer: The bill was passed after the Charlotte City Council voted to impose a regulation requiring businesses to allow a man into a women’s restroom, shower, or locker room if they choose. This ordinance would have eliminated the basic expectations of privacy people have when using the rest room by allowing people to use the restroom of their choice. This new local regulation brought up serious privacy concerns by parents, businesses and others across the state, as well as safety concerns that this new local rule could be used by people who would take advantage of this to do harm to others.

In fact, the Charlotte City Council tried to pass this ordinance before but failed, and passed the same ordinance in February of 2016 despite serious concerns from state officials, business leaders and other concerned citizens.

10. What about parents or caregivers bringing children into the restroom?

  • Answer: The law provides exceptions to young children accompanied by parents or care givers.

11. Will this bill threaten federal funding for public schools under Title IX?

  • Answer: No, according to a federal court which has looked at a similar issue.

12. Will this bill prevent people from receiving medical attention in an emergency?

  • Answer: Absolutely not. Nothing will prevent people from receiving medical attention in public or private accommodations. 

13. Will this bill affect North Carolina’s ability to create or recruit jobs?

  • Answer: This bill does not affect companies in North Carolina. North Carolina was one of the top states to do business in the country before this law was passed, and preventing Charlotte’s bathroom ordinance from going into effect on April 1 won’t change that.

14. Why is the state telling cities and towns what it can and can’t do by repealing an ordinance the elected members of the Charlotte City Council passed?

  • Answer: North Carolina is one of at least 37 states like Virginia where cities and towns cannot pass rules or regulations that exceed the authority given to them by the state. In passing the bathroom ordinance, Charlotte was exceeding its authority and setting rules that had ramifications beyond the City of Charlotte. The legislature acted to address privacy and safety concerns if this ordinance was allowed to go into effect on April 1. 

15. Do any other regulations in North Carolina cities, towns or counties come close to what Charlotte was recommending?

  • Answer: No. Not that we are aware of. Therefore, nothing changes in North Carolina cities, towns and counties, including in Charlotte, regarding discrimination practices and protections now that this law has passed.

16. Did only Republicans vote for this bill?

  • Answer: No. 11 Democrats voted for this bill in the N.C. House of Representatives and no Democratic Senators voted against it. In fact, Democratic Senators walked out to avoid voting on the issue at all because many were going to vote for it and they did not want show their division. 

17. Why did the Legislature call a special session to overturn the bathroom ordinance?

  • Answer: The new Charlotte ordinance, which would have required all businesses to change their restroom policies and take away the expectation of privacy people have when using the restroom, was going to go into effect on April 1 if no action was taken.

18. Is North Carolina at a disadvantage when it comes to recruiting jobs because it does not have ordinances like the one Charlotte was proposing? 

  • Answer: No. In fact in the last 3 years without an ordinance like this, North Carolina has created the 6th most jobs in the country – over 260,000 net new jobs. We know of no examples of companies being recruited to North Carolina that have asked if the state has an ordinance like the one Charlotte was proposing.

This resource is related to: